Berättarprogram

”Är det möjligt att få ett auditorium med 13-14 åringar att sitta som tända ljus och lyssna i en timme? Jo, åtminstone om man heter Per Gustavsson och titulerar sig professionell sagoberättare. Att sälja sagor och berättelser i berättad form till ett gäng oroliga tonåringar, är kanske inte någon drömuppgift för de flesta av oss. Det finns antagligen lättare utmaningar. Men när Gustavsson intar golvet i auditoriet vid Karleby svenska högstadium, inför ett hundratal tonåringar, så tar det cirka 10 sekunder att få odelad uppmärksamhet från hela auditoriet.”  Jakobstads Tidning, 2002-03-22.

Ofta förknippas sagor med små barn, men mina berättelser är också roande för större barn, ungdomar och vuxna. Ingen berättarstund är den andre lik utan varierar beroende på lyssnarnas ålder och berättarsituationen. Jag improviserar utifrån ett berättarstoff och strävar efter att skapa en dialog med lyssnarna. De som lyssnar är lika viktiga som berättaren. Mina berättelser hämtar jag framförallt ur den svenska sago- och sägenskatten. Här finns fullt av fascinerande ofta bortglömda berättelser. När sagor blev läsning för små barn sorterades många berättelser bort som olämpliga och omoraliska. De här berättelserna har jag en särskild kärlek till och återger dem gärna när jag berättar för ungdomar och vuxna. Jag berättar på traditionens grund, men som muntliga berättare har gjort i alla tider, så återberättar jag sagorna på mitt eget personliga sätt.

När jag berättar handlar det ofta om tomtar och troll, jättar och näckar, ormar och hemska vidunder och andra folktroväsen. Historierna är både roliga och drastiska och allt berättades runt om i stugorna i det svenska bondesamhället för inte så länge sedan.

Mina berättarprogram passar både barn, ungdomar och vuxna men anpassas  vid varje framträdande till den aktuella åldersgruppen och inom ramen för programmets rubrik kan jag berätta olika historier från gång till gång.

Nya berättarföreställningar

Litet som en lus, kläder hela kungens hus

rockhuvuden
Jag sitter vid min spinnrock och spinner och berättar sagor, sägner och gåtor kring linet och om linberedning. Konstfullt slöjdade linfästen, bemålade skäkteträn och andra kärleksgåvor inspirerar till berättelser. Läs en utförlig beskrivning av programmet med tillhörande utställning här.

Från Adams äpple till himmelens stjärnor

Om människans strävsamma liv på jorden och försöken att leva ihop både med vilda djur och oknytt. Ett berättarprogram som bygger på folkliga legendsagor.

Lortaty och trösale

En berättarföreställning om övernaturliga väsen och märkliga händelser i Göinge. Från 6 år. Till föreställningen hör boken Göingesägner, som inspirerar till fortsatt läsning och arbete kring historia och landskapet.

Svärjarhålor, Grebbebröde, Rövarrör och Gastabacken

De senaste åren har jag grävt djupt i Göinge sägenskatt och resultatet har blivit både en berättarföreställning för vuxna och boken Göingesägner.

Den förtrollade pennan

En liten lekfull föreställning för de små barnen som med fördel ges i barnens trygga miljö på förskolan. Programmet bygger på mina två böcker Ritsagor och Fler ritsagor. Jag ritar och berättar och i min skattkista finner vi föremål som anknyter till de ritade sagorna och leder berättarstunden framåt.

Berättarföreställningar

Mickel i Långhult

Läs mer under den särskilda rubriken Mickel i Långhult

Förbjudna sagor

Det folkliga berättartraditionen rymmer en rik skatt av erotiska sagor och sägner, som ansetts opassande och därför gömts undan. Nu berättar jag dem. Barnförbjudet!

Julberättelser i vintermörkret

Ett program kring julfirandet i bondesamhället utifrån sägner och folktro. Jag dukar upp ett gammaldags julbord med julhögar, ölstånka och julkrona i taket.

Påskkärringar

Jag berättar påsksägner och legender samt om sed och tro i påskveckan.

Midsommar

Berättelser om kärlek och trolldom och allt som kan hända under midsommarnatten.

Kloka kvinnor och finurliga flickor

Jag vill visa att det finns många sagor och sägner med kvinnliga huvudpersoner och hjältar.

Huvudlösa historier

Hemska historier och underliga upplevelser som gör det svårt att sova.

En säck sagor

Ur min gamla säck plockar jag fram spännande saker som blir till sagor för små barn.

Den öppna gylfen

Moderna vandringssägner

Medeltida berättelser

Om tappra riddare, svekfulla män, det obevekliga ödet och en och annan bakvänd berättelse och lång lögn.

Program tillsammans med musiker

Spökhistorier och didgeridoooooHooHoo

Ett unikt möte mellan folkliga kulturer från två olika världsdelar. Traditionella svenska spöksägner berättas till ackompanjemang av aboriginernas urgamla blåsinstrument. Per Gustavsson berättar och Per Ylinikka spelar didgeridoo.

Så högt upp i skyn. Så högt över byn

Ett program tillsammans med folksångerskan Marie Länne-Persson som rymmer legendsagor, folkliga koraler och medeltida ballader. Programmet passar mycket väl att framföras i kyrkor.

Marie Länne-Persson är medlem i den småländska folkmusikgruppen Sågskära. Hon har medverkat i många musik- och teateruppsättningar och har komponerat musik till olika scenföreställningar. Hon är bosatt i Linköping.

Jag skräddarsyr också program efter önskemål och till särskilda tillfällen. Det kan gälla såväl företagsjubileum som en personlig fest. Några exempel:

  • Jakt och fiskehistorier
  • Berättelser i skördetid
  • Bröllopsberättelser
  • Sagor och sägner kring tvättens historia
  • Folktro om hår
  • Sägner kring sjön Immeln
  • Små sagor om djur
  • Sagor och sägner från Kyrkhult

När passar en berättarupplevelse?

Jo, i alla sammanhang!

Det är enkelt att arrangera och kräver ingen omfattande teknik. Ofta tycker vi att det är självklart att berätta sagor i skola och förskola. Men en berättarföreställning passar lika bra på storföretagets 100-årsjubileum, personalfester, säljkonferenser, hembygdsfester och 50-årsfesten. Många gånger dyker jag upp som en oannonserad gäst och överraskar då med mina ofta drastiska och lite fräcka berättelser.
[Not a valid template]