Böcker

 

Gränslösa sagor

Det här är en bok om hur berättandet kan användas för att stärka kulturmötet. Jag har skrivit den tillsammans med Mikael Thomasson, som är berättarpedagog  vid Sagomuseet i Ljungby. Sagor som liknar varandra finns över hela världen och vi människor känner igen oss i varandras sagor. I boken finns 35 sagor från länder som många barn i vårt land eller deras föräldrar har kulturella rötter i. Sagorna kommer bland annat från Syrien, Afghanistan, Iran, Irak, Eritrea och Somalia. Efter varje saga berättar vi om liknande sagor i Sverige och ger tips på hur man kan arbeta kring sagorna i flerspråkiga klassrum. Att arbeta med sagorna är ett roligt sätt för barn att lära känna varandras erfarenheter och kulturer och förstå varandra. Så här skriver recensenter:

”Jeg håber, at Gränlösa sagor kommer ud til mange elever og lærere i skolen!” Lene Brok. Eventyrfortæller, forfatter, cand.psyk. Sagobygdens blogg.

”Gränslösa sagor har ett tydligt upplägg och ett inspirerande innehåll. Den är ett välkommet tillskott som ger värdefulla pedagogiska verktyg, framförallt i flerspråkiga miljöer.” Marianne Petrén, Bibliotekstjänst.l

Folksagan i Sverige 1-3

2000 sidor om folksagan i Sverige med titlarna Insamlarna, Berättarna och Berättelserna.

 Jag har skrivit dem tillsammans med Ulf Palmenfelt, professor em. i etnologi och folkloristik vid Uppsala Universitet.

Böcker är en utförlig skildring av folksagan i Sverige och ger en bred bakgrund till sagoberättandet i vårt land. Varför berättades sagor? Vilka berättade? Vad berättades? Verket rymmer också nära tusen sagor, som alla kommenteras. Böckerna ges ut i anslutning till 200-årsfirandet av Gunnar Olof Hyltén-Cavallius födelse, av Carlsson bokförlag i samarbete med Sagobygden och Vislanda hembygdsförening.

”Ett veritabelt sjumilakliv framåt för svensk sagoforskning. Trebandsverket kommer att vara den självklara utgångspunkten för all framtida sagoforskning i Sverige, samtidigt som det är en guldgruva för alla intresserade som vill uppleva folksagans underbara värld” Bengt af Klintberg, Svenska Dagbladet 171222

”En ovärderlig kulturgärning.” Inger Littberger Caisou-Rousseau, BTJ:s sambindning.

Ritsagor på arabiska

Boken har arabiska och svensk parallelltext och innehåller ett urval av de sagor som finns i Ritsagor och Fler ritsagor. Boken är utgiven av Bokpro förlag.

 

Våra bästa ritsagor

Mina böcker Ritsagor och Fler ritsagor har sålt i sammanlagt 40000 ex. Äntligen kommer nu en ny utgåva med ett urval ur de två tidigare böckerna. I boken hittar du 20 ritsagor, som är enkla att berätta och rita och väcker stor glädje.

 

 

 

värdefulla sagorVärdefulla sagor

Just så heter min nya bok, som jag skrivit tillsammans med Mikael Thomasson, som är berättarpedagog på Sagomuseet i Ljungby. Det är en bok om hur muntligt berättande och sagor kan användas som ett pedagogiskt verktyg i arbetet med att lyfta fram skolans värdegrund. Boken innehåller 35 sagor som levandegör frågeställningar om alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män, solidaritet, demokrati, individens frihet, människolivets okränkbarhet och vikten av att vårda vår miljö.

Kanske låter det tungt. Men med sagorna blir det levande och engagerande. Vi ger mängder med tips på hur den vuxne kan arbeta praktiskt med sagorna tillsammans med barnen. Sagorna passar barn 6-10 år och många av dem också mellanstadiebarn.

Boken ges ut av Natur & Kultur. Läs mer här.

”Nu finns en fantastiskt fin och alldeles nyutkommen bok till hjälp för alla som vill arbeta med sagor i skolan eller kanske läsa en saga och diskutera den hemma.”Anna Johansson, Kulturkollo, läs hela recensionen här.

”ett mycket användbart pedagogiskt redskap” Ingrid Nettervik, Sagomuseets blogg.

 ”En inspirerande bok, utöver arbetet med värdegrunden får eleverna möjlighet att utveckla flera förmågor, särskilt den språkliga och kommunikativa.” Gunilla Essén, Bibliotekstjänst sambindningshäfte 2015:16.

Sgor_omslag H2_2 Sagor att berätta och läsa

Boken bygger på mina erfarenheter av att berätta för små barn. Boken innehåller ett 30-tal sagor som passar för barn 2-5 år och tips på hur de kan berättas med föremål, tygtrasor och annan enkel rekvisita, samt hur sagor kan lekas. Boken ingår i Natur & Kulturs Förskoleserie men passar förstås också barnbibliotekarie och föräldrar, ja alla som har lust att utvecklas sitt berättande för mindre barn. Läs mer om boken på Natur och Kulturs hemsida. Här kan du kika i boken. Så här skriver den danska berättaren Lene Brok tycker om boken: ”Jeg er selv fortæller, og som underviser af pædagoger i historiefortælling har jeg savnet netop denne bog, som med varme og viden viser, hvor enkelt, fornøjeligt og vigtigt det er at fortælle eventyr mundtligt for mindre børn. Som læser bliver man smittet af forfatterens fortælleglæde og lyst til at videregive sine mangeårige erfaringer fra eventyrfortælling med børnegrupper.” Läs hela recensionen här.

”Jag får verkligen lust att lära mig några sagor och berätta fritt utifrån hans råd”, skriver Bibliotekstjänst recensent Marianne Ericson.  ”Jag tycker verkligen att detta är en skatt att ösa ur, främst för pedagoger inom förskolan men även för lärare i de lägre årskurserna och barnbibliotekarier.”

Det var en gång - utflykt i SagobygdenDet var en gång – utflykt i Sagobygden

En lättläst bok om Sagomuseet i Ljungby och omkringliggande Sagobygden. Rikt illustrerat med fotografier av Steve Anderson och målningar av Kjell Sundberg.

– Välkommen på en utflykt i Sagobygden.
– Vi besöker berg där trollen bor.
– Stora stenar som jättar kastat mor kyrkorna.
– En herrgård där den rika frun dansade med djävulen.

Gastar och gengångareGastare och gengångare

Boken innehåller 11 lättlästa spökhistorier, en del riktigt ruskiga, andra med en rolig och oväntad upplösning. Boken passar för läsare på mellanstadiet  och uppåt. Även för vuxna läsare som söker litteratur som är lättare att läsa och förstå. Här är några av berättelserna: Grodan i dödskallen. Det hemska skrattet. Spöken finns inte! Läs om du vågar!

Boken är rikt illustrerad av min namne, illustratören Per Gustavsson.

Kloka kvinnor och finurliga flickorKloka kvinnor och finurliga flickor

Visst finns det berättelser om modiga och påhittiga kvinnor. Här hittar du 15 både allvarliga, fräcka och roliga berättelser.

Boken är utgiven av LL-förlaget och riktar sig till ungdomar och vuxna som önskar litteratur i lättläst form. Men samtidigt är det också en bok för vana läsare som söker den här typen av berättelser. Så här skriver Bibliotekstjänst om boken:

Per Gustavsson är fenomenal på att hitta förbisedda gamla sägner och sagor. Dessutom är han en enastående berättare, både muntligt och skriftligt. Extra positivt ur ett genusperspektiv är det att han i dessa 15 historier lyfter fram robusta och fiffiga kvinnor. Med glimten i ögat belyser han kvinnors intellektuella styrka, som kan behövas när den fysiska styrkan inte räcker till. Det är inte några väna historier, utan de är fräcka, fryntliga berättelser inramade av fnissigt krusiga kanter… Språket är enkelt men det är också livfullt och färgstarkt, dvs. precis så som en lättillgänglig språkdräkt ska vara. (Elisabeth Eliasson Roos i Bibliotekstjänst häfte 12103317)

GöingesägnerGöingesägner

Läs spännande och fascinerande berättelser – intressanta för både gammal och ung. Sägnerna är alla knutna till platser i Göinge. Från Jättegäddan i Kraxa­sjö i väster till Svartkonstskolan i Björkhult i öster, från Örsjöns korpar i norr till trollen i Göingeholm i söder. På det sättet blir boken en resa till spännande utflyktsmål i Göinge. Det blir samtidigt en resa bakåt i tiden till vardagslivet i det gamla allmoge­samhället.
Möt modiga pigor, grymma herremän, frimurare, kloka, märkvärdiga präster, fattiga torpare. Här härjar krig och ond bråd död, pest och sjukdomar. Men här finns också drömmen om att en gång få det bättre och finna silverskatten. TA EN TITT I EN DEL AV BOKEN

laskiganyLäskiga vidunder och sällsamma djur

Alfabeta 2008, illustrationer Katarina Strömgård Förr i tiden var det mycket som skrämde i den mörka skogen, vid de djupa sjöarna och invid den ödsliga kyrkogården om natten. Riktigt vad det var folk hörde och såg visste man inte. Så föddes berättelser om märkliga och farliga odjur. Här får du läsa om varulvar och drakar och en lång rad okända djur såsom nattramnen, gloson, basilisken och spiritusen. ”… förenar vetenskaplig vederhäftighet med fin narrativ känsla. Små mikroberättelser släpper in fiktionen i faktaredovisningen, texten korsbefruktas på ett inspirerat glidande vis. Boken blir så mer än bara fakta, mer än en samling folkloristik. Framställningen får litterärt värde; tankarna går till sådana storheter som Jorge Luis Borges. I det lilla formatet öppnas ögonen för gliporna i tillvaron, utrymmena mellan fantasi och verklighet.” Per Israelsson, Svenska Dagbladet 090112.

Tidigare böcker

När svanarna flög ikapp

Små sagor och ramsor om djur Sagomuseet 2007

Sägenresan

Rabén & Sjögren 2006

Surt sa räven –
sagor om talesätt

Alfabeta 2006

Småländska sagor

Kronobergs läns hembygdsförbund 2005

När djävulen hoppade från kyrktornet

LL-förlaget 1999, finns också som kassettbok

Den öppna gylfen – moderna
vandringssägner

LL-förlaget 2003

Röster i Småland

(red) En bok för alla 1996

Utflykter i Småland

LL-förlaget 2001

Ritsagor

Alfabeta 1995

Fler ritsagor

Alfabeta 2000

Frågvisa sagor

ALfabeta 2001

Skära och skäppa
– sagor om ting

Alfabeta 2003

Mickels sagor

Karin Almlöfs förlag
1996, 11 av berättelserna
finns också på kassett

Den förtrollade
pissepottan

Rabén & Sjögren 2001

Julberättelser i
vintermörkret

Carlsson bokförlag 1994, ny utg 2001

En liten bok om
gårdstomten

Alfabeta 2000

Skatten i berget
och andra folksägner

LL-förlaget 2005, finns också inläst på två CD

Väck inte den
björn som sover

Alfabeta 2004

     
Blod från sju bröder

LL-förlaget 2008, DVD

   
› LÄS MER OM BÖCKERNA OCH BESTÄLL DIREKT AV FÖRFATTAREN

Övriga titlar

Ormsoppa och andra sägner

LL-förlaget 1992, finns också som kassettbok

Astrid Lindgren och folkdikten

Carlssons bokförlag 1996

Spöken, hemska historier

LL-förlaget 1993, finns också som kassettbok

Påskkärringar, historier om påsken

LL-förlaget 1995 finns också som kassettbok

Midsommar, historier om kärlek och trolldom

LL-förlaget 1997 finns också som kassettbok

Det ska jag göra nästa gång

Uppsatser

Se ”Fru Skräck” i ögonen
Ingår i Sagor och symboler. Utbildningsradion 1992

Dra upp fötterna på bänken barn, annars kan trollen komma och nypa er!
Ingår i Barndomslandskap, Utbildningsradion 1997

En bra lögn hinner från Växjö till Jönköping medan sanningen letar efter sina träskor
Om muntligt berättande i Småland. Ingår i Författare i Småland, Carlssons bokförlag 1998

På upptäcktsfärd i Sagobygden
Ingår i Ett landskap minns sitt förflutna. Kronobergsboken 2003. Växjö 2003.