Mer om böckerna

Lättlästa böcker

I böckerna Ormsoppa (1992), Spöken (1993), Påskkärringar (1995), Midsommar (1997) och När djävulen hoppade från kyrktornet (1999) återberättar jag en del av de folksägner jag brukar berätta muntligt. Här hittar du sägner om folktroväsen, men också skämtsägner om rikt folk, präster och dumbommar. Påskärringar innehåller förutom folksägner även legender. Böckerna är utgivna av LL-stiftelsen, där LL står för lättläst. Böckerna riktar sig särskilt till ungdomar och vuxna som har läs- och skrivsvårigheter och söker litteratur som är lätt att läsa och lätt att förstå. Det är inte ovanligt att en lärare berättar för mig vid ett skolbesök att t ex Spöken varit den allra första boken en elev klarat av att läsa och tyckt det varit roligt. Böckerna är rikt illustrerade av Boel Werner. De här böckerna finns också som kassettböcker där jag själv berättar historierna.

Skatten i berget och andra folksägner är en samlingsvolym som innehåller ett 50-tal av berättelserna ur de fyra första slutsålda LL-böckerna. Finns också på CD.

Utflykter i Småland (2001) är en LL bok med fotografier som ger en mängd restips till kända och okända platser i Småland. Min senaste LL-bok är Den öppna gylfen – moderna vandringssägner (2003). Kan också beställas i MP3-format fråm LL-förlaget.

I Blod från sju bröder berättar jag för första gången en del av mina historier på film. Det är en DVD utgiven av LL-förlaget.

Det ska jag göra nästa gång (N & K 1997) är en liten bilderbok för nybörjarläsaren.

Alfabetas sagoserie

Att berätta ritsagor är både roligt och enkelt. Du behöver bara papper och penna. I Ritsagor (1995) och Fler ritsagor (2000) hittar du både gamla och nya ritsagor. Samlingsvolym: Våra Bästa ritsagor (2018). Böckerna ingår i en sagoserie som Alfabeta ger ut och som vill lyfta fram annorlunda och okända sagor som är tacksamma att berätta i det pedagogiska arbetet i skola och förskola, och naturligtvis också bara för nöjes skull.

Tredje boken i serien är Frågvisa sagor (2001). Snipp, snapp snut och så var sagan slut. Men var den det? Det finns också sagor som slutar med en fråga och sådana återberättar jag i denna bok. En bok som väcker livliga diskussioner i klassen. Skära och skäppa (2003) har underrubriken Sagor om ting. Här hittar du sagor och sägner om en mängd bruksföremål från bondesamhällets dagar. En bok att använda när man vill väcka intresse kring livet förr och hembygdens historia. Berättelserna följs av kulturhistoriska fakta om föremålen. ”En kulturhistorisk lustläsning” skrev Jan Hansson i Svenska Dagbladet 030901. Senaste bok i serien är Surt, sa räven om rönnbären och rymmer sagor och sägner som givit upphov till eller förklarar ordspråk och talesätt.

Böckerna är illustrerade av Boel Werner.

Julböcker

Julberättelser i vintermörkret (Carlsson bokförlag 1994) vill inspirera läsaren att själv berätta om våra jultraditioner. Boken behandlar också sagoberättandet i bondesamhället och ger en del praktiska tips i berättandets konst. En liten bok om gårdstomten (Alfabeta 2000) innehåller traditionella sägner om gårdstomten som man särskilt skall komma ihåg i juletid. Eftersom boken innehåller 24 korta berättelser kan den fungera som en adventskalender.

Svenska folksagor

Den förtrollade pissepottan (R&S 2001) innehåller både långa och korta folksagor för alla åldrar.
”Gustavsson berättarstil ligger nära muntligt berättande och det är en fröjd att högläsa boken. Han understryker det dramatiska och roliga och tar väl vara på alla poänger. Dessutom är förord och noter med redogörelser för sagorna en hel liten sagokurs.” ( Ann-Marie Karlsson Dagens Nyheter 011217) ”De många skimrande illustrationerna av Kjell Sundberg gör den här boken till en riktig njutning”(Dag Hedberg VLT 011210)

Småländska sagor är den första samlingen som ger en bred bild av den småländska sagoskatten. ”Det är en av de bästa sagosamlingar som har kommit ut i tryck i Sverige, och den förtjänar att bli en klassiker. … Att läsa ’Småländska sagor’ är som att åka berg- och dalbana mellan skratt och rysningar.” (Bengt af Klintberg i Munvigan 2006:1)

När svanarna flög ikapp innehåller både kända och okända korta sagor, både för barn och vuxna. Läs om hur nyckelpigan fick sitt namn, varför skatan är vit på sidorna, om hur ugglan blev till och om vem som skapade getingen. Fint illustrerad av Mia Einarsdotter.

I sägnernas värld

Sägenresan rymmer nära 100 sägner från hela landet. ”En spännande och fantasieggande bok, där Gustavsson lyckas med konststycket att ge läsaren rikligt med spännande fakta, både om sägnerna och trakterna där de utspelar sig, utan att förstöra de folkliga berättelsernas nästan magiska suggestionskraft: han låter oss, om så bara för ett ögonblick, tro att de faktiskt kan vara sanna.” Oscar Nilsson, Sydsvenska Dagbladet 070320. ”En av höstens vackraste böcker, rikt illustrerad av Katarina Strömgård.” Dag Hedberg, Västmanlands läns tidningar.

Sägenresan passar för barn på mellanstadiet och uppåt. Det gör också Läskiga vidunder och sällsamma djur. Läs till exempel om basilisken, välkänd för många barn från Harry Potter-böckerna. Den är det farligaste djuret som finns och dödar med blicken.

I Väck inte den björn som sover har jag samlat sägner och sagor om den både älskade och fruktade björnen. Anna-Clara har illustrerat och här finns berättelser som passar små barn och andra som passar de lite större. Boken avslutas med ett kapitel om björnen i folktron.

Följande böcker kan du köpa från författaren till reducerat pris:

 • Blod från sju bröder
 • Den förtrollade pissepottan
 • Det var en gång – Utflykt i Sagobygden
 • En liten bok om gårdstomten
 • Frågvisa sagor
 • Gastar och gengångare
 • Kloka kvinnor och finurliga flickor
 • När svanarna flög ikapp
 • När träden valde kung
 • Skatten i berget
 • Skära och skäppa
 • Småländska sagor
 • Göingesägner
 • Sagor att berätta och leka
 • Värdefulla sagor
 • Våra bästa ritsagor
 • Folksagan i Sverige 1-3

Är du intresserad, skicka ett e-brev för aktuell prislista.