Mickel i Långhult

Jag framträder ofta som sagoberättaren Mickel i Långhult. Mickel i Långhult föddes 1778 och dog utfattig i sin backstuga 1860. Han är Smålands och vårt lands store sagoberättare. ”Den svenska folksagokretsens största trumfäss” har Harry Martinson kallat honom.

Det var ovanligt att ett fattighjon som Mickel både kunde läsa och skriva, och det är mycket sällsynt att en sagoberättare ur folkets breda lager själv skrivit ner sina sagor. Stoffet till sina berättelser tog Mickel från traktens sagor och sägner men gav dem en personlig utformning och fyllde dem med sina egna erfarenheter av fattigfolkets liv. Mickels sagor är inte alls förskönande utan drastiska, skämtsamma och driver ofta med överheten.

Klädd i slokhatt, trasig långrock och träskostövlar och i skenet av levande ljus tar jag åhörarna med till Mickels tid. Jag berättar hans särpräglade sagor om fattiga bönder, driftiga torparpojkar, ordkloka prinsessor, bergtagna barn, mästertjuvar och skälmar. När jag framträder som Mickel i Långhult berättar jag dessutom andra folkliga berättelser som var vanliga under Mickels tid. Inför ett besök på en ny plats letar jag ofta fram lokala sägner från lyssnarnas egen hembygd.

Med mitt sagoberättande vill jag, förutom att roa förstås, skapa ett intresse kring den folkliga berättartraditionen, hur människor levde förr i tiden och den egna hembygdens historia. På många håll där jag gjort besök har både barn, ungdomar och vuxna börjat leta efter egna lokala sagor och sägner.

Mickels SagorJag har återberättat Mickels berättelser i boken Mickels sagor (Almlöfs förlag 1996). Den är illustrerad med trägravyrer av konstnären Sven Ljungberg. I boken kan du också läsa mer om Mickel själv.

LÄS EN SAGA UR BOKEN HÄR

”Han gestaltar Mickel i Långhult och har stundtals sagolik dramaturgi i rösten. Publiken lyssnar koncentrerat, det finns inga snabbsagor, inga berättelser där man kan skrapa fram ett omedelbart lyckligt slut” Svenska Dagbladet 950619

”Den här kvällen kommer sagoberättaren Mickels publik från gruppbostäder runt om i Hedemora. Maken till publikkontakt kan nog andra underhållare bara drömma om. Lyssnarna lever med i skrönor och sägner och kommentarerna duggar tätt.” Södra Dalarnas tidning, 1996-10-02.

”Per Gustavsson lyfter fram lokala sagor och sägner och blandar skröna med sanning i spännande berättelser om otäcka troll, elaka jättar och olydiga busungar. Han betonar varje ord mycket noggrant och får publiken att för ett ögonblick glömma både tid och rum.” Jakobstads Tidning, Finland, 2003-10-03.

Läs vidare om mitt berättande under Berättarprogram.
[Not a valid template]