Per berättar på Färöarna

Jag har nyligen kommit hem från Färöarna där jag varit under större delen av mars månad. Tillsammans med Färöberättaren Katrin Petersen har jag berättat sagor för 1500 barn från 2 år till gymnasieåldern. Jag var inbjuden av Nordens hus på Färöarna som arrangerade sagoutställningen Sesam Sesam med Färökonstnärerna Johanna af Steinum och Salman Blak samt svenske Kjell Sundberg, som varit med och skapat Sagomuseet i Ljungby. Från Nordens Hus var det en stor satsning på att lyfta fram det muntliga berättandet på Färöarna i akt och mening att få det att leva upp på nytt. Därför fick de äldre barnen också prova på enkla och roliga berättarövningar och jag hade två berättarkurser, varav en för turistguiderna.

Barnen på Färöarna ser på dansk TV och ju äldre de blir desto lättare förstår det danskan och därmed också svenska. För mig var det en utmaning  att bli förstådd. så det gällde att berätta på ett sådant sätt att lyssnarna förstod sagan utan att behöva förstå varje ord i berättelsen. Jag valde sagor med mycket upprepningar, där ord och händelser kom igen gång på gång. För de minsta berättade jag t. ex. Jätten och ekorren och barnen fick också leka sagan när jag hade berättat klart. Då tittade vi också närmare på Kjell Sundbergs skulptur av jätten med små luckor. Innanför luckorna fanns allt som jätten hade slukat, allt från ko, räv till sju dansande flickor. En favorit bland äldre barn och vuxna var Flickan som fes, där flickan får hjälp av tre gummor för att komma ur det trångmål hon försatt sig i genom en lögn.

Bild: Per, Kjell Sundberg vid skulpturen Flickan som fes